Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn
Nr ref. 437

Charles Shipway (akt. 1827)Angielski serwis do kawy i herbaty z czasu panowania króla Williama IV, Londyn, 1835 r.

Srebro próby sterling, kute, repusowane, odlewane, cyzelowane.
waga: 2165 g

Wszystkie elementy serwisu sygnowane cechą warsztatu złotniczego, cechą miejską miasta Londyn, literą datującą dla 1835 roku, a także znakiem podatkowym z głową króla Williama IV i znakiem próby srebra 925.

Cena: 11 800 zł

OPIS:
Wymiary:
Dzbanek do kawy - 22.5 x 27 x 16.5. Waga - 822 g
Dzbanek do herbaty - 15 x 28 x 17 cm. Waga - 734 g
Cukiernica - 12 x 21.5 x 14 cm. Waga - 393 g
Mlecznik - 10 x 16.7 x 10.5 cm. Waga - 216 g

Naczynia wsparte na okrągłych, wyniesionych stopach. Korpusy w formie silnie spłaszczonych kul. Stopy i korpusy dekorowane szerokim fryzem z repusowanego, mięsistego liścia akantu. Ucha naczyń esowate, profilowane, wyposażone w podpórki pod kciuk, zaś w przypadku dzbanków do kawy i herbaty także w kościane izolatory. Dziobki dzbanków wysokie, esowate. Od spodu bardzo szerokie i zwężające się ku znakomicie wyprofilowanym wylewom, w dolnej części zdobione liściem akantu. Dzbanki nakryte kopułkowatymi pokrywkami na zawiasach, dekorowanymi analogicznie do korpusów. Uchwyty pokrywek w kształcie pełnoplastycznego kwiatu anemona na rozecie z liści.

STAN ZACHOWANIA:
Bardzo dobry. W dolnej części cukiernicy widocznych kilka punktowych wgnieceń. Na stopie kafetiery jedno niewielkie pęknięcie, jednakże ze względu na znaczną grubość blachy srebrnej nie ma ono wpływu na stabilność naczynia.

LITERATURA:
I. Pickford ed., Jackson's Silver and Gold Marks of England, Scotland & Ireland, Woodbridge 2009, s 60.

Przewiń do góry okna